top of page

Támadás a demokrácia ellen
JÁN FIGEL Facebook


Ma Lengyelország és Magyarország állnak elsődlegesen a demokrácia elleni támadások célkeresztjében. Támadás a demokrácia ellen Az európai demokratikus folyamatokat meg kell védeni és tiszteletben kell tartani. Nem engedhető meg, hogy bármilyen forrásból támadják azokat, és nem terjedhet át az egész kontinensre, ha a demokráciát felforgatják a magrégiókban. Zavarba ejtő módon éppen ilyen támadásoknak lehetünk tanúi, amikor külföldi elemek avatkoznak be közvetlenül Lengyelországban és Magyarországon, miközben Európa-szerte is lobbi-, PR- és befolyásolási műveleteket folytatnak, amelyek Varsót és Budapestet célozzák. Ezen tevékenységek célja a demokrácia aláásása, valamint a lengyel és a magyar szavazóbázis felforgatása.

A közelmúltban a nyilvánosságban széles körben elterjedt tudósítások Lengyelországot és Magyarországot pécézik ki kormánypártjaik konzervatív és katolikus-tradicionalista beállítottsága, azaz a politikai jobboldalhoz tartozásuk miatt. Az ilyen külső befolyásolás aláássa a lengyel és a magyar szavazók választását, miközben csökkenti az európai demokratikus politika sokszínűségét. Az az Európa, amely egy szűk tartományra korlátozza az elfogadható politikai nézetek körét, elveszíti polgárait. Még rosszabb eset, ha Európa megengedi a kívülállóknak, hogy a kontinens demokratikusan megválasztott vezetőinek legitimitását aláásva agitáljanak, valamint befolyási műveleteket indítsanak.

Ez a támadásnak egy olyan formája, amely Európa többi részére is kiterjedhet. Ma Lengyelország és Magyarország állnak elsődlegesen a demokrácia elleni támadások célkeresztjében, de nem maradnak egyedüli célpontok – ha nem teszünk semmit, máshová is átterjedhet a támadás. Egy szomszédos állam, egyben Európa polgáraként hangot kell adnom aggodalmamnak.”

A szerző, Ján Figel kultúráért és nyelvi sokszínűségért felelős korábbi EU-s biztos Fotó: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP


Comments


Latest - Najnovšie - Actualités
bottom of page